Vägen till VM – del 6

Magdalena Forsbergs final blev succé för Östersund

Efter tre år av världscuper i följde började Östersund fundera på större uppgifter, nämligen VM 2003 eller 2004. Besluten skulle fattas i Salzburg dit VM-kandidaten skickade Åke Hjelm och Göran Schylander, kommunalrådet Jens Nilsson samt turistbyråns Bibi Högbom. Östersund var chanslös mot de tre motståndarna Khanty Mansiysk (Ryssland), Oberhof (Tyskland) samt Osrblie (Slovenien). Konkurrenterna från Ryssland och Tyskland hade större resurser med bjudningar och större rutin. Det blev Khanty Mansiysk och Oberhof som tog hem spelet. Men Östersund skulle komma igen.

Det blev ett mellanår 2000 då Östersund inte hade världscup, men kom igen med världscup 2001. Nu gällde VM-planerna år 2005 med avgörande i Calgary. Men än en gång var Östersund lillebror i det mesta. Liksom messmör och tunnbröd hade bjudits i OS-kampanjer var älglortar av choklad ett provinsiellt inslag som kompletterade Östersunds enkla bjudning med mat och dryck i skidskyttekandidaturen. Det blev österrikiska Hochfilzen som tog hem spelet. Östersund var trea bakom italienska Antholz.

Tack vare bra arbete föll pusselbitarna bättre på plats inför nästa kandidatatur, som blev 2007, eftersom 2006 var OS-år som alltid är VM-fritt. Att Östersund fick arrangera 2001-års arrangörskonferens för skidskytte gjorde IBU-folket ännu mer bekant med den vardande skidskyttemetropolen.

Efter OS 2002 fick Östersund en speciell världscup nästan tillägnad Magdalena Forsberg, som skulle avsluta sin karriär efter sex raka världscupsegrar och sex VM-guld. ”Magda” var jättepopulär i Sverige, vilket fyra Jerringpris vittnade om. Att hon var på väg att vinna världscupen just 2002 ökade intresset i Östersund, där världscupen för första gången lockade stor publik. Till sista dagens tävlingar kom närmare 10 000 åskådare. Magdalena vann dessutom jaktstarten.

Efter succén 2002 med Magdalena Forsbergs avskedstävling tog Östersund ytterligare ett kliv mot att bli landets skidskyttecentrum. Avgörande var också att man började satsa på en riktig skidskyttestadion i Östersund. Skidstadion blev mer och mer skräddarsydd för skidskytte än för längdskidor. Skjutvallen fick sina 30 banor och en permanent sekretariatsbyggnad med plats även för media kunde invigas. Mediadelen skulle ett decennium senare bli Svenska Skidskytteförbundets kansli sedan förbundet flyttat detta från Boden till Östersund och Idrottens hus, alltså Klockhuset vid Solliden. Tidigare hade förbundets kansli varit minimalt. I Östersund växte det undan för undan och blev samtidigt världscuparrangemangens kansli.

 

Bilder
t.v. Magdalena Forsberg tog äntligen OS-medaljer (brons) 2002 och blev en stor publikdragare vid världscuptävlingarna i Östersund efter OS. Det blev vändpunkten publikmässigt. Bild: Thord Eric Nilsson.
t.h. Östersunds skidskyttestadion började ta nuvarande form, men den stora betongläktaren var inte på plats. Bild: Thord Eric Nilsson. 

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

Här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien:
Vägen till VM – del 1
Vägen till VM – del 2
Vägen till VM – del 3

Vägen till VM – del 4
Vägen till VM – del 5