Lena Karin & Bengt Åke

Vägen till VM – del 5

Östersund övertog Faluns världscuproll

Även om Östersund arrangerade VM i skidskytte 1970 tog det lång tid innan det blev andra internationella uppdrag. Man kan säga att Falun låg först i spåret. Liksom i Holmenkollen och Lahtis passade Faluns skidstadion ganska bra, där fanns backar som den kulfång, som numera var ganska enkelt då man sedan länge gått över från skytte på 150 meter och tunga militära vapen till 50 meter med det man brukar kalla salongsgevär.

Eldsjälarna Lena-Karin och Bengt-Åke Lundgren i länets skidskytteförbund var funktionärer i Falun och det var på hemvägen från VM som fröet till världscup i Östersund såddes. Göran Schylander, militär som var med redan 1970, och Jan Erik Wickenberg hade skissat på hur Östersunds skidstadion skulle kunna anpassas till skidskytte. Skidstadion hade inför Längd-SM 1983 fått en ny plats på området ovanför Litsvägen. Sekretariatsbyggnaden från Skid-SM1969 hade redan på 70-talet flyttats från området vid Tennishallen och fick nu en ny våning.

Skjutbana och skjutvall var de första åren mycket provisoriska och testades vid Junior-SM 1988. Året efter gick den första världscupen då man även använde halmbalar i skjutvallen. Till militära VM två år senare, alltså 1991, förstärktes vallen med jord. Först 1994 fick skjutbanorna fullgod utformning, då hade man redan, året innan haft tredje världscuptävlingarna. Skidskyttet fick dessutom ett eget pyttelitet sekretariat.

Undan för undan byggdes organisationen upp. Det var inte längre bara en handfull eldsjälar som höll i det mesta av förberedelserna. Funktionärskåren ökade stadigt i samarbete med Biathlon Östersund, Frösö IF, Fältjägarnas IF och Tullus SG, som fick hålla i olika delar av arrangemanget. I början var även Rätans IF med om arrangemangen.

Världscuptävlingarna 1995 var Östersunds tredje, men de första när man anförtroddes ha öppningstävlingarna, vilket skulle bli Östersunds stora chans och framtidens melodi. Även 1996 fick Östersund öppna världscupsäsongen, men var långtifrån permanent arrangör även om man året efter fick tredje raka.

 

Bild
Paret Lena-Karin och Bengt-Åke Lundgren var något av pionjärer i Östersunds internationella skidskytte. Bengt-Åke gick bort häromåret.

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

Här kan du läsa de tidigare artiklarna i serien:
Vägen till VM – del 1
Vägen till VM – del 2
Vägen till VM – del 3
Vägen till VM – del 4