Vägen till VM – del 2

Jämtländsk dubbelseger i första VM – bättre skjuttaktik var segervapnet

Det blev svenskt både när skidskyttet hade VM-premiär 1958 och OS-debuterade 1960. I VM blev det till och med dubbelseger och faktiskt dubbelt jämtländskt.

Duon som tog dubbelseger var flygteknikern från F4 Adolf Wiklund, bördig på skidstarka Rossön, samt Olle Gunneriusson från Grenås. Adolf var en bra skidåkare och även en av länets bästa löpare till fots och skyttet var ju naturligt för en yrkesmilitär. Olle var duktig fältskytt och skulle i sin senare karriär vinna fina mästerskapssegrar medan Adolfs styrka mer låg i själva skidåkningen. Det blåste hårt i österrikiska Saalfelden där tävlingen avgjordes. Olle lade upp skyttetaktiken.
– Vi måste ta det lugnt och vara noga för att undvika de två tilläggsminuterna.

De ryska deltagarna var snabbare på skidorna och inte i bästa skyttebalans medan svenskarna tog det lugnt före skjutningen. Olle Gunneriusson ledde efter sista skjutningen medan Adolf Wiklund låg tvåa och hade bra bäddat för guld tack vare sin åkstyrka.
– Det var befriande att åka ut på sista rundan utan att behöva hålla igen för att klara skyttet, sa mästaren som fick en marginal på 29 sekunder. Till favorittippade ryssen Viktor Butakov var det ytterligare en halv minut. Sture Ohlin blev fyra och Sven Nilsson åtta. Sverige vann den inofficiella lagtävlingen och även den stafett som avgjordes dagen efter.

Adolf Wiklund lyckades inte lika bra då det blev OS-dags. Han kom bara på 19:e plats men ansåg ändå att han gjorde sin bästa tävling.
– Jag har aldrig åkt så bra och hade näst bästa åktiden. Träffbilden i skytte var perfekt. Men det var bara det att den låg fel, sa Wiklund när han berättade om sin karriär. Han hade möjlighet att se VM 1970 som åskådare, men avled senare på året av en hjärtattack. Om Wiklund och övriga svenskar misslyckades i OS så var det en annan svensk som lyckades bättre, Klas Lestander. Men det berättar vi om i nästa avsnitt.

 

Bilder
t.v. Logga VM i Saalfelden 1958
t.h. Det svenska laget på prispallen i Saalfelden. Längst fram individuella mästaren Adolf Wiklund. Sverige vann även den inofficiella stafetten. Lägg märke till att det var uniformer över hela linjen.

 

Under de närmaste veckorna kommer Thord Eric Nilsson att presentera glimtar ur skidskyttets bakgrund och historia. Thord Eric, sportjournalist sedan 1964, var under åren 1971-2005 sportchef på Östersunds-Posten och har under pensionsåren medverkat med texter och bilder från de stora skidkyttearrangemangen i Östersund.

 

Här kan du läsa Vägen till VM – del 1.